Ladda ner vår checklista för uppföljning av sökstatistik

Kommer ni ihåg i höstas, när jag skrev ett blogginlägg om hur viktigt det är att följa upp sin sökstatistik? Det var nog ingen som inte höll med om att det finns tid, pengar och varumärkesgoodwill att spara på att analysera vad besökarna är ute efter när de besöker din sajt. Däremot fick jag en hel del feedback från kunder som undrade i vilken ände man ska börja. Vilka rapporter är viktiga? Hur vet man om en siffra är bra eller dålig? För den som känner sig osäker kan det vara enklast att helt och hållet låta bli.

Med detta i åtanke så satte jag ihop en checklista som går att använda som en grund för uppföljning. Plocka de delar du gillar och lägg till nya. Gör den tillgänglig för flera, så behöver inte arbetet bli beroende av en enda person. Rotera ansvaret mellan personer i arbetsgruppen. Till en början kan det vara svårt att bedöma värdet på olika delar, t ex vad som är en bra klickprocent. Min erfarenhet är dock att när man gjort uppföljningen regelbundet under en period så blir det lättare och lättare att urskilja förändringar och kvalitet.

Det är viktigt att inte bara pliktskyldigt skriva ner siffror utan faktiskt fundera över vad de betyder. Arbeta metodiskt – identifiera eventuella problem (”oj, här letar man efter information om sommarjobb”), gör en förändring (”bäst vi lägger till en sida om sommarjobb”) och följ upp igen (”ja, nu hittar man faktiskt när man söker efter sommarjobb, och klickprocenten ser bra ut”). När du börjar kunna göra konkreta förbättringar som dessutom är mätbara så kommer det bli lättare att motivera den arbetstid du lägger ner på att ”bara titta på lite siffror från söket”.

Ladda ner mallen för sökuppföljning här (.xls)  - lycka till med uppföljningen!

Detta inlägg postades i kategorin Okategoriserad, SiteSeeker, Tips

2 kommentarer

  1. Skrivet maj 24, 2013 klockan 8:20 f m | Permalink

    Tack för checklistan, den blir suverän att ha när vi nu ska förbättra söket. Tack vare en bra introduktionskurs vet jag nu hur jag ska sätta igång.

  2. Skrivet juli 3, 2013 klockan 9:21 f m | Permalink

    Tack för mallen. Den ska vi testa.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>